Poppen maken…

Poppenmaken, een “kunstvorm” waar ik me al sinds mijn kinderen klein waren (inmiddels ze flinke twintigers) mee bezig houdt. En dan voornamelijk het maken van poppen van stof en natuurlijke materialen, gebaseerd op de antroposofische poppen, ook wel bekend als Zonnekind poppen of op zijn Engels Waldorf poppen.

Natuurlijk ben ik wel een beetje eigenwijs en dus zijn de meeste van mijn poppen over het algemeen net iets te gedetailleerd om voor echte antroposofische poppen door te kunnen gaan. Ik vind het namelijk juist ontzettend leuk om ze net iets meer karakter mee te geven en dat aan te vullen door het zelf ontwerpen van kledingstukken en accessoires. Ik zie ze dan ook meer als “speelgoed voor volwassenen”. Hoewel ik altijd rekening houdt met het feit dat ze ook veilig moeten zijn voor kinderen.

De popjes worden gemaakt van katoenen tricot en hebben een natuurlijke vulling van schapenwol, die is lekker zacht en door zijn eigenschappen uitermate geschikt voor kinderpoppen. Bijkomend voordeel is dat je met een viltnaald de gezichtjes kunt detailleren. Ik geniet enorm van dit maakproces, je begint met gekaarde wol en lapjes stof en langzaam maar zeker ontstaat een popje met een eigen persoonlijkheid en bijpassende kledingstijl.

Een aantal voorbeelden van mijn poppen vind je terug op de gallery-pagina. Ben je geïnspireerd en zou je zelf ook wel eens een popje willen leren maken? Neem dan binnenkort even een kijkje op mijn workshop pagina.