Het branden van glaskralen is een techniek waarbij een glasstaaf in de vlam gesmolten wordt en het gesmolten glas om een rvs-staafje (mandrel) gewikkeld wordt. Deze mandrel is voorzien van een losmiddel waardoor de kraal na afkoeling van de mandrel verwijderd kan worden. De dikte van de mandrel bepaald de grootte van het kralengat.

Voorbeeld van kralen op van losmiddel voorziene mandrellen
Glaskralen worden voornamelijk van "zacht" glas gemaakt, dit zachte glas heeft een uitzettingscoëfficiënt van 104. Zolang je maar gebruik maakt van glas met hetzelfde uitzettingscoëfficiënt kun je deze onderling prima combineren. Omdat er zowel transparant als opaak glas beschikbaar is, zijn de combinatiemogelijkheden eindeloos. Voor mijn kralen gebruik ik glas van italiaanse, duitse en amerikaanse fabrikanten zoals Moretti& Vetrofond, Lauscha, CIM en Double Helix.
Decoratie kan op verschillende manieren gebeuren. Een aantal mogelijkheden zijn: het stapelen van verschillende kleuren, het decoreren dmv glasdraden, het vangen van luchtbellen of metalen in het glas, het plaatsen en vervormen van stippen en de combinatie met glaspoeders en frit. Een andere mogelijkheid is het gebruik van glasstempels of door meer sculptureel te werk te gaan.
Het atelier
In mijn achtertuin heb ik een extra schuur ingericht als atelier. Deze is voorzien van een brandplek met zuurstofbrander, een uitgebreide glaskast, diverse gereedschappen, een glasoven en heel belangrijk een goede afzuiging. Zolang de buiten temperatuur dit toelaat (de schuur is namelijk onverwarmd) kun je me hier regelmatig terugvinden terwijl ik bezig ben om diverse glasstaven om te vormen naar een nieuwe kraal of kralenset.

Een kijkje in mijn glasatelier. Met mijn Minor Bench zuurstofbrander, de glasoven om de gemaakte kralen te ontstressen, afzuiger voor het afzuigen van de "vervuilde" lucht en mijn uitgebreide glaskast vol glasstaven. Een compacte ruimte met alles wat ik nodig heb binnen handbereik.
Nabehandeling van de kralen
Door het bewerking in de vlam waarbij de kraal regelmatig in en buiten de vlam behandeld wordt en dus aan temperatuurschommelingen onderhevig is, ontstaat er stress in de structuur van het glas. Dit kan er voor zorgen dat de kraal op gegeven moment knapt of barsten vertoond. Door de kralen in de glasoven volgens een vast procedé op te warmen en ook weer gecontroleerd af te koelen, wordt deze stress uit het glas gehaald. Dit proces wordt ook annealen genoemd en kan direct na het maken van de kralen gestart worden door de mandrel meteen in de voorverwarmde oven te leggen.
Een andere mogelijkheid is om de kralen eerst in koelgranulaat (vermiculiet) af te laten koelen en later samen met andere kralen samen opnieuw in de oven op te warmen, dit wordt ook wel batch-annealen genoemd. Voordeel van dit batch-annealen is dat het energiebesparend is, het nadeel is dat dit alleen geschikt is voor kleinere kralen. Wanneer je een grotere kraal in het koelgranulaat zou laten afkoelen loop je door het volume meer kans dat de kraal alsnog breekt. De keuze van de gebruikte manier is dus afhankelijk van waar je op dat moment mee bezig bent.
Nu rest er alleen nog het losmaken van de kraal van de mandrel en het verwijderen van het resterende losmiddel uit het kralengat. Hierna is de kraal klaar voor gebruik.